A+
A-

Merhaba, Türkiye’nin Lezzetli ve en güzel yemek tarifleri sitesi E-Tarifler takipçileri Mantı Tarifi ile sizlerleyiz. Şayet lezzetli bir mantı yapmak istiyorsanız, ununuzu iyi seçin, taze un kullanmaya gayret edin. Mantı hamurunu hazırlarken, un ve suyu göz kararı yapacağız. Çünkü genelde öyle yapılır, unun kalitesine, inceliğine göre değiştiği için, gram vermek pek sağlıklı olmayabilir.

Kıymayı mantıda mutlaka orta yağlı kullanmaya gayret edin, az yağlı olursa kuru oluyor, çok yağlı olursa hamuru ıslattığı için, hamurda patlamalar meydana gelebiliyor. Mantının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, önce fırınlayıp sonra haşlamayı secerseniz çok lezzetli bir mantı elde etmiş olursunuz. Mantı hamurunun renginin koyu olmasını isterseniz, yumurta sarısı veya safran kullanabilirsiniz. Mantı açarken hamurunun ince olmasına dikkat edin, fazla bekletmeyin.  Tavuk suyu veya et suyu ile pişirirseniz daha lezzetli olacağını unutmayın.

Mantı Tarifi için malzemeler: 

Un
Su

İç malzemeleri:

250 gram kıyma (orta yağlı)

2 tane, kuru soğan

3 diş sarımsak

Zeytinyağ

Haşlanması için su

Tuz, karabiber, kimyon

Nane ve pul biber

Mantı sosu için:

Tereyağı

Pulbiber

Sarımsak

Süzme yoğurt

mantı tarifi resmi kopya

Mantı Tarifi

Elenmiş olan unumuzun bir kısmını, karıştırma kabına alalım. Tuzunu ilave edelim elimizle unu tuz ile karışmasını sağlamak için karıştıralım. Sonra unun ortasını havuz gibi açalım, suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Elimize yapışmayan bir hamur elde edelim, temiz tezgahın üstüne alalım hamuru, tezgahın üzerine un serpelim yoğurma işlemine devam edelim. Ne kadar çok yoğurursak o kadar güzel mantı hamuru elde ederiz. Dinlenecek kıvama gelince,  üzerine kurumasını engelleyecek nemli bir bez örtelim . Biz mantı içini hazırlarken hamurumuz dinlenmeye devam etsin.

Mantı içi için önce soğanlarımızı, ayıklayıp incecik  doğrayalım, bir tavaya zeytinyağ dökelim ısınmaya bırakalım, bu arada bir diş sarımsak rende yapalım. Isınan yağın içine atalım, soğanlar hafif karamelize olduktan sonra kıymayı ilave edelim. Üzerine tuz, karabiber, kimyon, nane ve pul biberi ilave edelim kavuralım. Hemen ocaktan alalım, bir kenarda soğumaya bırakalım.

Artık açma işlemine başlayabiliriz, her bir köşeden dairesel olarak acıyoruz ki orantılı olsun. Eğer hamurunuz yapışma yapıyorsa, büyük bir poşeti kullanarak poşet içersinde hamuru açabilirsiniz. Dairesel hareketlerle açma işlemi yaptığınız zaman çok fazla kol gücünede gerek kalmayacaktır. İyice incelttikten sonra açma işlemini bırakalım, kesme işlemine geçelim, istediğimiz boyutlarda keselim.

Kavurduğumuz iç malzemeden 1 çay kaşığı iç alalım, kestiğimiz hamurun tam ortasına bırakalım, bu işlemi tüm hamurların üzerine yapalım. Artık kapatma işlemini yapabiliriz, bohça kapatır gibi tüm uçları birbirine tutturarak  fazla bastırmadan kapatalım. Ve unlanmış bir tepsiye dizelim.

Mantı için tencerede su kaynatalım, kaynadıktan sonra içine mantıların birbirine yapışmaması için, çok az zeytinyağ damlatalım (5-6 damla) tuzunu ilave edelim  kaynamış suya mantıları tek tek atalım. Mantılar suyun yüzüne çıktığı zaman pişmiş demektir. Birkaç dakika daha kaynatıp süzgece alalım pişen mantıları. Biz bu arada sosunu hazırlamaya başlayalım.
Mantı sosu için bir tavaya tereyağını alalım erimesini bekleyelim eriyen tereyağın içine pulbiberi ilave edelim. Süzme yoğurdun içine çok az su koyuyoruz karıştırıyoruz, içine rende sarımsakları ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sarımsaklı yoğurdumuz hazır, kızgın tereyağımızda hazır servis tabağımıza mantıyı koyalım, üzerine yoğurdu dökelim, üzerine tereyağını gezdirerek dökelim. Arzuya göre pulbiber ve nane serpebilirsiniz.
Afiyet olsun….

BAŞKA BİR TARİF

Mantı Tarifi için malzemeler

HAMURU İÇİN:
3-4 su bardağı un
4 yumurta
1 çay bardağı su
Tuz

HARCI İÇİN:

2 soğan
400 gr koyun kıyması (iki kere çekilmiş)
Tuz,
karabiber

ÜZERİNE:

4 çorba kaşığı tereyağı
Sarımsaklı süzme yoğurt
Sumak,
nane,
pul biber

Mantı, Mantı Resmi fotosu

Mantı Tarifleri

2 bardak unu yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz biçiminde açın. Yumurta, su ve tuz katıp parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilave ederek, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar, uzun uzun yoğurun. Bezelere bölün. Üzerini temiz bir nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada harcını hazırlayın. Soğanı incecik kıyın veya rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ile birlikte yoğurun.
Bu sırada dinlenmiş olan hamuru, üzerine un serperek oklava yardımıyla 2 milim inceliğinde açın. 2-3 santim eninde karelere bölün, ortasına nohut büyüklüğünde kıymalı harç koyun. Uçlarını üstte toplayarak kapatın. Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek bir kenarda bekletin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Geniş bir tencerede mantıların rahatça kaynayabileceği kadar su kaynatın. Biraz tuz atın. Mantıları kaynar suva salın.

Doldurduğunuz mantıyı birkaç saat bekletecekseniz unlu bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip üzerini temiz bir bezle örtün. Birkaç gün sonra kullanmak isterseniz hafifçe fırınlayın, soğuduktan sonra torbalara doldurup derin dondurucuda saklayın. Ayrıca kayseri mantısını, Kayserililer mantı yoğurtlanıp tabağa konduktan sonra üzerine de reyhan serperek yerler.

Harlı ateşte suyun tekrar kaynamasını bekleyin. Daha sonra ateşi orta hararete getirin. Yumuşayıp suyun yüzüne çıkana kadar pişirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Mantıyı tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını gezdirin. Sumağını, nanesini, pul biberini serperek sıcak sıcak servis yapın.

YORUMLAR
  1. rabia dedi ki:

    güzel ama hiç mi kısa olmaz tarifler

  2. elif dedi ki:

    Çok lezzetli oldu teşekkürler Oktay Usta :)

  3. gizemmmm dedi ki:

    Dün mantı tarifini denedim normalde ben mantı yemiyorum sadece ailem için yaptım herkes çok beğenince bende tadayım dedim kesinlikle harika ötesi bir mantı tarifi…sadece hamur biraz fazla yumurta kokuyor ama sarımsaklı yoğurt ve baharatlar onun kokusunu gideriyor.

  4. secil dedi ki:

    evet manti cok güzel.Hanımlar birde sunu deneyin hamuru yogururken 2 ye bölün birazını ıspanak katın ama mutlaka robotdan gecirin diger kısmınıda havucu robotdan gecirin ve yogurun kokteyl manti hemde cok lezetli oluo.

  5. eyüp dedi ki:

    bu erkek halimle bede yaptıysam :))

  6. yıldız dedi ki:

    çok güzeldi gerçekten süperrrrrrrr bi tarif tıblı anneminki gibi oldu teşekkür ederim

  7. firdevs dedi ki:

    çok güzel yemek tarifleri çok işime yaradı

  8. şule dedi ki:

    yemekleriniz harika

  9. Gülcan Turhan dedi ki:

    Harika bir yemek yaptım denedim mükemmel oldu teşekkürler

  10. iLLeGaL dedi ki:

    dear oktay master
    you are in dinner very good….

  11. esra salman dedi ki:

    harika bi tarif

  12. fatna dedi ki:

    mantıyı denedım mukemmel oldu tşkler

  13. fatna dedi ki:

    sizin yemeklerınız mukemmel oluyo mantı da bı harıka oldu denedım teşkler

  14. nurcan dedi ki:

    aslen konyalıyım kürt kocam var kayın validem böyle yapmıyorlar kısacası hiç güzel olmuyor sizin mantıyı denedim çok güzel oldu eşim bile begendi saygılar

  15. sibel dedi ki:

    mantıyı geçenlerde yaptım onları tek tek kapatmak işkenceydi ama değer:)eşim çk beğendi hazır satılanları sevmediğim için değer diyorum.

  16. eda dedi ki:

    ben koyun kıymasını sevmıyorum danadan çok ğüzel ooluyor ama tarıf çok ğuzel bence sizde deneyin

  17. Leyla korkmaz dedi ki:

    MANTI SÜPER BİR YEMEK TARİF ÇİN , BU YEMEĞ BİZE SUNDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER:)

  18. semiha dedi ki:

    biz kayserililer yogurtla yemeyiz.haslanan mantilari salcali su yapar sulu yeriz uzerine sarimsakli yogurt koyar sumak serpip yeriz annemde super yapar.

  19. gamze dedi ki:

    bayılırım mantıya en sevdiğim yemekkk annam çok güsel yapar

    1. toprak dedi ki:

      3 senelik evliyim daha yeni kendi basıma mantı yapıcam insallah güzel olur

Bugün Ne Pişirsem, Pratik Kolay Basit Resimli Yemek Tarifleri Yandex.Metrica