
Yozgat yöresine özgü bir çorba tarifi vermek istiyoruz size sevgili okurlarımız. Genellikle soğuk geçen kış akşamlarında yenmesi keyifli olan bu çorbanın özelliği ekmek ile değil, hamur ile yenmesi. Şimdiden afiyet olsun.
Arapaşı Çorbası Tarifi için malzemeler
1 Adet tavuk,
1 Çorba kaşığı kimyon,
2 Çorba kaşığı salça,
2 Çorba kaşığı margarin,
2 Çorba kaşığı tereyağı,
1 Limonun suyu,
2 Çorba kaşığı un,
Acı toz biber, kırmızı biber ve tuz.
Hamuru için;
3 Su bardağı un,
6 Su bardağı su,
Biraz tuz,
Üzerine serpmek için maydanoz.
Arapaşı Çorbası Tarifi
Unu su ile incelterek orta ateşte muhallebi gibi hazırlayalım ve tuzu ilave edelim. Sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyelim. İyice karıştığında mikser ile çırparak, pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım. Pişen hamuru derin bir tepsiye dökelim ve soğumaya bırakalım. Önceden yıkayıp temizlediğimiz tavuğu haşlanması için ocağın üzerine alalım. Haşlandığımız tavuğun etlerini ayıralım, doğrayalım (ince ince) . Başka bir tencerenin yarısına gelene kadar su dolduralım, üzerine kimyon, salça, tuz, karabiber, limon suyu ve acı biber ilave edelim. 2 çorba kaşığı unda biraz biraz su ile incelterek azar azar tavuk suyunun içine ilave edelim Sürekli karıştırarak boza kıvamaına gelene kadar pişirelim. Kıvama gelince ocaktan alalım. Bu arada küçük bir tavada tereyağını eritelim, üzerine kırmızı biber serpelim. Hazırladığımız çorbayı artık servis tabağına alabiliriz. Kare şeklinde kestiğimiz hamurları, çorbann üzerine ilave edelim. Son olarak üzerine hazırladığımız sosu gezdirerek kıyılmış maydanoz ile serpelim. Çorbamız servise hazırdır.
Afiyet olsun….
Başka Bir Tarif
Malzemeler
* 7 su bardağı su
* 1 su bardağı un,Tuz
Çorba için:
* l küçük tavuk (veya iki tavuk göğsü eti,veya tercihen hindi)
* I çorba kaşığı Sana
* 2 kaşık kırmızı biber (arzuya göre acılı olabilir)
* 2 kaşık salça
* 6 su bardağı su
* 1 çorba kaşığı un
*1 limon
Çorba Tarifleri
Hamurun Yapılışı:
1. 5 su bardağı suyu,tuz ilave ederek,kaynatın.
2. Kalan su ile unu bulamaç haline getirin; tel süzgeçten geçirin.Kaynayan suya hızlı hızlı karıştırak ilave edin.
3. Sürekli karıştırarak,muhallebi kıvamında pişirin.
4. Yaklaşık iki parmak kalınlığında bir tepsiye boşaltıp soğutun; soğuyunca buzdolabına kaldırın.
5. Çorbanın yanında servis yapmak için, baklava şeklinde kesin.
Çorbanın Yapılısı:
1. Bir tencereye su koyarak,tavuk,l kaşık salça ve kırmızı biberi katıp kaynatın.
2. Etleri yumuşayınca, parmak büyüklüğünde parçalar halinde didikleyın.
3. Ayrı bir tencerede.Sana ile unu karıştırarak rengi fazla değişmeden kavurun.Bu meyanenin içine salçanın ve kırmızı biberin geri kalanını ekleyip 3-4 dakika karıştırın.
4. Bu karışımı,sıcak tavuk suyuna karıştırarak ilave edin.
5. Didilmiş tavuk etlerini ekleyin, kaynatın.
6. Yanında hamuru ve bol limon ile servis yapın.
PÜF NOKTASI:
Servis sırasında,çorbanın hamurlarının üzerini hafifçe örtecek kadar kızgın yağ dökülürse,daha parlak olacaktır.
Bu güzel ve geleneksel yemeğin ismi hakkında bir not: Bu yemeğe “Arabaşı” ya da “Arabaşı çorbası” denir. Sanıldığı gibi Arap’larla ilgili bir yemek değildir. Bu yemeği bilen bir arap yöresi bulamazsınız. Türk ve yörük yemeğidir. İsmi hakkında iki temel rivayet vardır. Birinci rivayet şudur: Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Kaşığa alınan hamura, büyüklüğünden dolayı eskiden “baş” denirdi. Çorbanın içine düşürünce aranıp bulunurdu. Bu yüzden “Ara başı” denirdi. Hatta bulamayıp kaşığını boş çıkaran kişi bir sonraki arabaşının masfarını üstlenirdi. İkinci rivayet şudur: Öğün arasında, ve bol bol yenildiğinden “Ara aşı” denilmiş ve bu isim zamanla değişerek “Arabaşı” halini almıştır. Demem o ki, ne yediğimizi bilelim. Afiyet olsun.
Ereğli Konyaya da öz çorba çok seviyorum bol acılı olacak.
biz konya bozkır olarak ta çok severiz.Hamur tepsilerden alınır ve çorbaya dardılır hamuru düşüren bir dakine arabaşını yapar.
Benim anne tarafım yozgatlı.Bizler arabaşını aynı bu tarifteki gibi biraz daha acılı severiz..Soğan hiç duymadım şimdiye kadar..bizim yöremize göre tadını kaçırabilir bence..Şuan tavuğum haşlanıyor bizde akşama yemiş olucağız:D
yanılıyorsunuz bu çorba YOZGAT a aittir haberlerde de çıktıyozgatın yemeği diye
biz konya Beyşehirliler arabaşını çok severiz ve iyide yaparız yalnız bizde bazı farklılıklar vardır.
1. si yıvarlak dilimler halinde doğranan, bol soğan yağda kavurulur ve bu karışıma eklenir.
2.si ise biz kırmızı biber yerine kurutulan kırmızı renkli acı biberleri haşlayıp sügeçten geçirip bunun suyunu kullanıyoruz. Arabaşının esaslı olanı acılı olandır zaten.Bizim yörenin kralıdır bu yemek.
KENDİM ARABAŞININ TİRYAKİSİYDİM ARTIKIM EŞİMDE TİRYAKİSİ OLDU HEDEFİM KIZIMDA……
arkadaşlar ben iç anadoludan Kirikkaleliyim. bizim buralarda arabaşı çorbası çok meshurdur. ayrıca bunun bide hamuru var. hamurunu yapıyoruz çorbasıyla yutuyoruz. öyle daha tatlı oluyo. herkesin bu lezzeti tatmasını isterim.
bencede yozgat’ın yemeği ama kırşehirliler daha güzel yapıyor bende aynen süper bir çorbaaaaaa
bende bayılırım doğrusu ama bu iç anadoluya ait diye biliyordum ama herkes sahiplenmesin bence çünkü kırşehire ait yemektir bu.yapmıyanlr denesin süper oluyo….!!!!
Tarif için çok teşekkür ederim .Emeğinize sağlık
SAYGILARIMLA
arkadaşlar arabaşı konyada daha meşhurdur ama asıl söylemek istediğim şudur ki doğal bir grip aşısıdır kışın nekadar yenilirse gripten okadar uzaklaşılır.
Arkadaslar, Arabasi Turk mutfagimiza aittir, bakiyorumda herkes sahipleniyor. Ben bu yasima kadar bizim yoreye (Afyon) ait oldugunu sanmistim, yanilmisim. :) Ic Anadolu’da galiba daha fazla tanilmis bir corbadir. Bence cok lezzetli bir corba.
arkadaşlar şura bura diye ayrıma gerek yok arabaşı içanadolu kültürüne ait bi yemektir konya ankara karaman ….tartışmaya gerek yok soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi haydi arabaşı yemeye
Benim ailemde çok sever ama ben yiyemiyorum
Yöresel yemeğimiz olan Arabaşı’nı herkesin sahiplenmesi ve beğenmesi bir Kırşehir’li olarak beni çok sevindirdi.Aslında AHİ EVRAN VELİ’nin kış aylarında öğrencilerine ikramı olarak verdiği bir yemek olarak öğrendik.Asıl olan İç Anadolu bölgesine ait bir yemektir.Bizde ÖYDER KIRŞEHİRLİLER DERNEĞİ olarak her yıl düzenli daolarak kışa başlarken kışın ortasında (yarışmalı olarak)ve kışa veda ederken olmak üzere 3 defa yapar dernekte hep beraber afiyetle içeriz.Çünkü bu yemek ne kadar kalabalık olursa o kadar lezzetli olur.Bu arada yarışmamız 22,01,2011 de yapılacaktır.Arabaşı sevenler davetlidir.
Öyder Kırşehirliler derneği
paylaşım için tşkkürler… vE ben bu çorbayı çok severim iç anadoluya özgü bir çorbamızdır.herkese tavsiye ederim…
arabnaşı konyanın cihanbeyli ilçesine aittir :))
kış aylarında bizde çok yaparız Konyada, tahta kaşıkla içilirse daha güzel olur
Nekadar qüzel oluyor ya arabaşı çorbası burda yani niğdede yapılır ve çok qüzel
arkadaslar arabasi karamana ait bir corbadir
12 kasik cok fazla bence
bu çorba genelde kayseride de yapıyor.
ablam hamile ve arabaşı na aşeriyor bakalım yapabilcekmiyim aslında kırıkkaleliyim yozgat a yakınız ama hiç yapmamıştım
yozgatlılara ait böyle güzel bir tarifi paylaştığınız için çok teşekkür ederim ellerinize sağlık
bn bir 4. sınıf öğrencisiyim öğretmen sosyal dersinde bunu istedi . yazdım ve yıldız aldım :) ama annem bunu çok güzel yapar
arabaşı tarifi gayet güzel,ben beyşehir’in üstünler kasabasında görmüştüm ve yemiştim. demekki iç Anadolunun doğusundan batısına AFYON,UŞAK ,KÜTAHYA YA KADAR BATIDADA UFAK NÜANS Farklarıyla benziyor ,arkadaşa TEŞEKKÜRLER.
bu genellıkle yozgat ta ypılır
merhabalar “arabaşı çorbası” tarifi için teşekkürler ben yabanci uyruklu bir bayanım eşim ise yozgatlı ve bu yemeği çok seviyor benden hep isterdi ama bana kimse göstermedi iyiki varsınız
geçenlerde eşim istedi ona söz verdim ama yapmayı bilmiyordum.tarif için çok teşekkürler.ama bana biber fazla gibi geldi
Duygu hanım, biberi dileğinize göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Afiyet olsun.
ewwwttt harika bayılırım arabaşıya yozgat ve kırşehir taraflarında yapılır çok gzldirppaylaşım için çoook teşekkürler