Efelek (Labada) Sarması Tarifi

Efelek (Labada) Sarması Tarifi 1

Yörelere göre ismi değişen Efelek kimi yerde İlibada, efelek, efelik, develik, evelik isimle anılmaktadır. Islanınca kayganlaşan bir yapısı var efeleğin şifalı otların içinde önemli bir yeri de var efeleğin, çıbanlara, kabızlagı da kullanılır aynı zamanda.
Efeleğin pişme süresi de cabuk oluyor o yüzden biz tarifimizde haşlama yöntemi uygulamadık. Haşlama yöntemi çok önemli yaklaşık beş saniye kaynar suyun içinde bekletip hemen çıkarıp soğuk suya alalım. Eğer fazla bekletirseniz sarmalarınız piştikten sonra dağılabilir, aman dikkat. Narin pişme süresi çabuk olan bir sebze olduğu için, bulgurlar pişince ocaktan alabilirsiniz Efelek sarması tarifini. Pişen sarmaları ılınmasını bekleyip sonra servis yapabilirsiniz.

Efelek Sarmasının Malzeme Listesi

2 bağ labada
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tane, orta boy soğan
1 çorba kaşığı karışık salça
1 su bardağı yarma veya küçük bulgur
Yarım su bardağı kısırlık orta boy bulgur
Taze nane (kuru da olabilir)
1/2 demet maydanoz
Tuz, kırmızı biber, çok az karabiber
Yeteri kadar su, üzeri için zeytinyağı

efelek sarması tarifi-resmi
Efelek (Labada) Sarması Tarifi

Öncelikle efeleğin yapraklarını çeşmenin altında bir güzel yıkayalım ve geniş bir kaba koyalım üzerine kaynatmış olduğunuz suyu dökelim ve yaklaşık beş saniye bekletelim süre sonunda hemen çıkarıp soğuk suya alalım, soğuyunca sudan çıkaralım. Soğanı yemeklik doğrayalım bir tencereye alalım üzerine zeytinyağ dökelim ve soğanı soteleyelim. Üzerine salçayı ekleyelim biraz salçanın çiğ kokusu çıkana kadar salça ve soğanı kavuralım. Daha sonra sırası ile bulguru, naneyi, kırmızı biberi ekleyelim bir süre karıştırın daha sonra üzerine 2,5 su bardağı sıcak suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatalım. Su kaynamaya başladıktan sonra bir kaç dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Tencerenin ağzı kapalı olarak yirmi dakika bir kenarda bekletelim. Biz bu arada efelek yapraklarının damarlı olanlarının damarlarını alalım ve uygun bir şekilde saralım, sardığınız yaprakları çok sıkı bir şekilde yerleştirelim. Sarma işleminiz bittikten sonra üzerine tuz serpelim, daha sonra zeytinyağını gezdirerek dökelim ve son olarak sıcak su dökelim kenarlarından görünecek şekilde su vermelisiniz sarmaların üzerine. Ocağın altını açalım kaynamaya başlayınca altını kısalım bir kaç dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Pişmiş sarmaları 20 dakika bekletelim ve servise sunalım. Arzu ederseniz üzerine sarımsaklı yoğurt sosu hazırlayabilirsiniz, afiyet şifa olsun..

Önerilen Yemek Tarifleri