Sağlıklı Beslenme Yöntemleri

Sağlıklı Beslenme Yöntemleri 1

Sağlıklı beslenme değince aklımıza ilk gelen dengeli beslenme gelir. Dengeli beslenme nedir? Sağlıklı beslenmek için güne mutlaka su içerek başlamalıyız. Sonrası kahvaltı, ara ögün öğlen, ara öğün, akşam ve günün sonunda ara öğün olarak belirleyerek dengeli beslenmenin ana hatlarını belirlemekle başlayabilirsiniz.  Temel ana hatlarını cizdiğiniz bu tabloyu vucudumuzun ihtiyacı olan besin ögelerini serpiştirmeliyiz, mineralleri, karbonhidratları, proteinleri ve vitaminleri doğru orantı gün içinde almamız gerekiyor. Tek yönlü beslenme vucut direncimizi düşürdüğü gibi kilo almamıza da neden olur.  Örnek vermek gerekirse, kahvaltı menüsü şöyle olmalıdır.

iki dilim, tahıl ekmeği, peynir, yumurta ve bolca yağsız yeşillik. Öğlen ve akşam menüsünde yağsız et, tahıllı makarna ve yoğurt tüketebilirsiniz. Bir ana öğünde de ızgara et ürünü, çorba söğüş bol yeşillikli salata olabilir. Görüldüğü gibi her üç ana öğüne protein, karbonhidrat ve yağ oranı düzgün bir şekilde dağıtılmış oluyor.

Ara öğünlere gelecek olursak, kuru kayısı, ceviz, hurma. İçecek olarak ta ayran, süt veya kefir tüketilmelidir.
sağlıklı beslenme resmi

Çocuklarda sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır.
Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesine dikkat etmeliyiz, büyüme çağında oldukları için çok önemli bir konudur, çocukların beslenmesi. Mümkün olduğunca hazır gidalardan kaçınmamız gerekiyor. Ana öğünlerde dengeli ve yeterli beslenmesine dikkat etmeiz gerekiyor. Et, süt, sebze, yumurta ve meyvelerin gün içinde dengeli almalarına dikkat etmeliyiz. Çocukları olanlar çok iyi bilir, akşamları geç yatarlar ve dolayısı ile sabahta erken kalkamazlar. Böyle olunca en önemli öğünü altlarlar, öncelikle bu gibi tatsız durumları elinizden geldiğince önlemeye çalışın. Antioksidan özelliği olan sarı ve kırmızı sebze ve meyveleri tüketmelerini sağlamalısınız. Bol su tüketmesini sağlamalısınız, boyalı katkı maddesi içeren meyve suları yerine su, ayran veya süt tüketmesini sağlamalısınız. Çikolata, cips ve kızarmış patatesden uzak durmasını sağlamalıyız.
Sağlıklı hamilelik geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Hamilelik döneminden öncede beslenme çok önemlidir, hamilelik öncesi sağlıklı bir hamilelik yaşamak için, ön hazırlık yapmalıyız. Tatlandırıcılardan ve katkı maddesi olan yiyeceklerden mümkün oldğunca uzak durmalıyız. Onun yerine taze ve naturel yiyecekleri terçih etmeliyiz. Kilo problemimiz varsa kilo vermeliyiz, zira hamilelik döneminde kilo alabiliriz ve sonrası vermekte zorlanabiliriz. Eğer yakın tarihte gebelik planlıyorsanız, B grubu olan folik asidi kullanmaya başlamalıyız. Kafein içeren herşeyden uzak durmalıyız, çiğ etten uzak durmalıyız şayet farkında olmadan çiğ ette temas ettiyseniz ellerinizi vakit kaybetmeden yıkamalıyız.
Yoğurt, yumurta gibi zengin protein içeren gıdaları terçih etmeliyiz, kızartmalardan ve karbonhidrattan Uzak durmalıyız.

Önerilen Yemek Tarifleri